Тайният нощен живот на хипопотамите (видео)

8.5.2020 г. 18:13

Гигантите на африканската савана, хипопотамите, често са недооценени. Почти цялата светла част от денонощието те прекарват във водата: доминиращите самци защитават правата си върху територията си и собствената им група, като прогонват дръзналите да оспорят първенството им натрапници. Понякога няколко групи хипопотами се обединяват в огромно стадо, което може да наброява до 300 индивида.

Но с настъпването на здрача хипопотамите напускат реките, в които са се наслаждавали (или пък са водили жестоки битки) през деня и излизат на сушата, за да се хранят. Нощният живот на хипопотама – до най-малките подробности – е запечатан с помощта на инфрачервена камера. И на кадрите има доста интересни моменти.

Хипопотамите се хранят с трева, като не я откъсват, а я изтръгват от почвата, като използват твърдите си устни с остри краища. На голям възрастен самец (като този, уловен от камерата, който е водач на групата си и тежи не по-малко от три тона) са нужни около 40 килограма растителност, за да се засити. Затова няма нищо чудно, че след нощния „пир“ на група хипопотами може да се видят напълно опустошени големи територии... пълният текст, снимки и видео>>>

Коментари